BG
EN
RU
site-top-bannersite-top-banner
НОВИНИ
news picture
ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ЛИ ДА ПОСКЪПВАТ ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Публикувано на: 2017-10-02

Имотите в България са поскъпнали с 1.8% през второто тримесечие на 2017 г. и 4.2 на сто за полугодието до 30 юни, стана ясно преди дни от анализ на Knight Frank, разглеждащ 55 пазара по света.

Ръстът за последните 12 месеца пък е от 8.8 на сто, което нарежда страната ни на 16-а позиция в класацията.

През последните 3 месеца обаче в редица държави се забелязва охлаждане на пазара, като имотите забавят своя темп на поскъпване или дори отчитат спад. Понижения на цените през второто тримесечие се отчитат в Полша (-9.3%), Литва (-3.7%), Люксембург и Великобритания (-0.6 и -0.1 на сто), а също и в Бразилия, Мароко, Гърция и Сингапур.

Същевременно в Естония, която заема 7-а позиция по ръст на имотите за последните 12 месеца, се отчита запазване на ценовите нива в сектора от началото на 2017 г.

Имотите в Русия през последното тримесечие са добавили едва 0.3 на сто, а в съседна Румъния – 0.6 на сто.

...

Линк към новината
news picture
БУМ НА СДЕЛКИТЕ С НЕЖИЛИЩНИ ИМОТИ, ПОЛЗВАНИ ЗА ЖИВЕЕНЕ, ПО ЧЕРНОМОРИЕТО
Публикувано на: 2017-10-13

Нежилищните имоти, „подходящи за живеене“, стават все по-търсени в черноморските региони в България, показва анализ на сайта Imoti.net на базата на данни от брокери.

Гаражи, складове, тавански помещения, сутерени, партерни помещения, стари фабрики, училища и други подобни се купуват усилено с цел живеене. Тази тенденция се наблюдава най-вече по Северното Черноморие, стана ясно по време на дискусия на Imoti.net във Варна.

Защо клиентите предпочитат такъв тип имоти?

...

Линк към новината
news picture
ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК СЪБИРА БРОКЕРИТЕ НА ИМОТИ НА ДИСКУСИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ПАЗАРА!
Публикувано на: 2017-10-27

Четвъртият професионален празник на брокерите и агентите на недвижими имоти „Inspire to Higher“събира на едно място в София на 27 октомври експертите в сектора.

Тази година събитието ще се проведе под мотото "Брокерът на бъдещето от голямата игра до малкия инвеститор".

...

Линк към новината
news picture
КАКВИ ПРОМЕНИ СЕ ОЧАКВАТ НА ПАЗАРА НА ИМОТИ?
Публикувано на: 2017-11-03

Най-големият проблем на България, говорейки за пазара на недвижими имоти, е, че не можем да привлечем институционални капитали. Това заяви финансовият анализатор Маню Моравенов от Висшия институт по финанси и застраховане по време на дискусия, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти.

Като водещи тенденции на пазара бяха очертани нарастващият инвеститорски интерес към Континентална Европа, очакването лихвите да се покачат през 2019 и нарастващото предлагане на ново строителство.

...

Линк към новината
news picture
ПАРАДОКС - РАСТЯЩИ ЦЕНИ И ПРАЗНИ ЖИЛИЩА
Публикувано на: 2017-11-10

Българският жилищен пазар е изправен пред парадоксална ситуация – продажбите и цените разсат стабилно, но в същото време има прекалено много празни жилища. Това сочи доклад на Световната банка, подкрепен с данни, който бе представен миналата седмица.

Според данните от доклада в България има 3 милиона домакинства и 3,9 мил. жилища. На пръв поглед може да се говори за напълно задоволено общество, но всъщност е точно обратното.

...

Линк към новината
news picture
ИМА НОВА ТЕНДЕНЦИЯ ПРИ БИЗНЕС СЕГМЕНТА НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
Публикувано на: 2017-11-17

„Недвижимите имоти са нискорискови активи, които носят добра доходност. Поради това все повече капитали се насочват към сектора, като се инвестира във всякакви имоти по целия свят. Българският пазар е интересен за чуждите инвеститори, но и рисков. За да стане той по-привлекателен, страната трябва да има общи кампании за реклама на продукта със съседни държави.

...

Линк към новината
news picture
10 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА КАТЕДРА „НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ" НА УНСС
Публикувано на: 2017-11-24

В голямата конферентна зала на УНСС се проведе юбилейна научно-практическа конференция, посветена на 10-годишнината от създаването на катедра „Недвижима собственост” и на специалността „Мениджмънт на недвижимата собственост”. Конференцията се проведе под патронажа на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

На форума присъстваха проф. д-р Йорданка Йовкова, ръководител на катедра „Недвижима собственост” и директор на Научноизследователския център за недвижима собственост и градско планиране, доц. д-р Георги Забунов, научен секретар на катедрата, гл. ас. д-р Драгомир Стефанов от катедра „Недвижима собственост“, модератор на форума,, проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет "Икономика на инфраструктурата" и ръководител на катедра  "Национална и регионална сигурност", Иван Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет и председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА), инж. Ирена  Перфанова, председател на Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) и член на УС на FIABCI-България, възпитаници на катедрата, преподаватели, собственици и мениджъри на водещи компании от сектора на управлението и търговията с недвижими имоти.

...

Линк към новината
news picture
И. ПЕРФАНОВА: ПАЗАРЪТ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ЩЕ СЛЕДВА ПОСОКАТА НА 2017Г.
Публикувано на: 2018-01-08

Пазарът на недвижими имоти ще продължава да се развива в посоката, в която се е развивал и през 2017-а година, още повече, че се появяват нови причини за това пазарът на недвижими имоти да е динамичен. Това обясни в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение Недвижими имоти:
 ...

Линк към новината
news picture
КАК ДА ИЗБЕРЕМ АГЕНЦИЯ ЗА ИМОТИ, НА КОЯТО ДА СЕ ДОВЕРИМ
Публикувано на: 2018-01-29

Покупката на недвижим имот е важна крачка, преди която всеки трябва да си набави максимум информация за това какво може и не може да се случи в процеса на търсене, избиране и сключване на сделка. Първата и най-важна стъпка е да се избере компетентен консултант - намирането на добра агенция за имоти също е толкова отговорно, колкото намирането на добър зъболекар или фризьор...

Линк към новината
news picture
ИМОТИТЕ ПО МОРЕТО: РУСНАЦИТЕ СИ ТРЪГВАТ, ИДВАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ
Публикувано на: 2018-02-13

Французи, германци, белгийци и други жители на Западна Европа напират да купуват имоти на българското Черноморие. В същото време брокерите регистрират спад на руснаците, които инвестират във ваканционни имоти по Черноморието.

Причината за интереса на западняците е обявеното намерение от правителството страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, смятат брокери. Те си обясняват отлива на руснаци пък най-вече с продължаващите икономически санкции срещу Русия.

...

Линк към новината
news picture
ИМОТНИТЕ СКИЦИ СЕ ИЗДАВАТ БЕЗСРОЧНО
Публикувано на: 2018-02-21

Издадените от Агенцията по геодезия, картография и кадастър скици на имоти, независимо от датата на издаването им, са валидни до настъпване на промени в данните за имота, за който се издават, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Това става благодарение на приетите изменения в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, съгласно която правното основание за предоставяне на услугата презаверка на скица или схема отпадна. Облекчението е част от мерките, предприети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и неговите структури в посока намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса и подобряване на условията за инвестиции в страната.
...

Линк към новината
news picture
ДВУСТАЙНИТЕ И ТРИСТАЙНИ ЖИЛИЩА НОВО СТРОИТЕЛСТВО НАЙ-ТЪРСЕНИ ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2018-02-27

Във всички райони на Варна има търсене на жилищни имоти, като най-голям интерес предизвикват двустайните и тристайни апартаменти. Малките жилища също се тъсят с цел инвестиция и даване под наем. Предпочитат се имоти ново строителство. Това обясни Добромир Ганев – зам.-председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти.

...

Линк към новината
news picture
УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА АТРАКТИВНИТЕ ИМОТИ НА ПАЗАРА
Публикувано на: 2018-03-08

На пазара на недвижими имоти излизат все повече предложения, които се доближават до изискванията на купувачите. През тази година се наблюдава и ръст на собствениците, които са придобили имоти с инвестиционна цел и решават, че именно 2018-а е оптималната за продажба на недвижимостта с печалба. Въпреки това акцентът при купувачите е придобиване на жилище за собствени нужди. Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом именно през 2018 г.? Отговор на този въпрос даде председателят на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) инж. Ирена Перфанова.

Инж. Перфанова, кои са спецификите при покупка на имоти (в частност на жилища) през 2018 г.?

...

Линк към новината
news picture
5% СКОК НА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ЗА ГОДИНА ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2018-03-14

Средно за година скокът е с около 5%, показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна.

...

Линк към новината
news picture
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ВЪВ ВАРНА: ЗАЩО Е ИЗГОДНО ДА ИНВЕСТИРАМЕ
Публикувано на: 2018-04-05

Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

Линк към новината
news picture
ИМОТНИТЕ ДАНЪЦИ МОЖЕ ДА СЕ ВДИГНАТ ДОГОДИНА
Публикувано на: 2018-04-12

Управляващата коалиция обеща да няма вдигане на данъците по време на четиригодишния мандат, но от догодина със сигурност един налог ще бъде по-висок. Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в много населени места - не заради вдигане на ставките, а заради промяна в изчисляването на базата, върху която те се начисляват. Сдружението на общините вече е започнало обсъждания с финансовото министерство за актуализиране на методиката, по която се определя данъчната оценка на имотите.

...

Линк към новината
news picture
ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ - ТЕМА НА "МАЛКИ ИСТОРИИ"
Публикувано на: 2018-04-18

Кои са най-разпространените схеми в имотните измами?

Гарант ли е нотариусът срещу имотна измама?

Защитава ли ни законодателството срещу имотни измами?

Можем ли да предотвратим имотна измама?

Как да се предпазим?

Тези и други въпроси коментират Яничка Методиева - адвокат, Пиринка Петрова - нотариус, г.л. инсп. Милчо Милчов, началник сектор "Бюджетни организации и организации с нестопанска цел" ОИП-СДВР и Ирена Перфанова - председател на УС на НСНИ

...

Линк към новината
news picture
СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ СЕ УВЕЛИЧИХА
Публикувано на: 2018-04-26

С 11.5% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписвания (АВ). От там припомнят, че в периода януари-март 2017 г. беше достигнато най-ниското ниво при този вид покупко-продажби от началото на 2012 г.

...

Линк към новината
news picture
РЪСТ ПРИ ЖИЛИЩНОТО КРЕДИТИРАНЕ
Публикувано на: 2018-05-02

През последните години сме свидетели на плавен, но стабилен ръст на цените на жилища. За последните 12 месеца обаче се наблюдава съществено увеличение и при ипотечните заеми. През февруари то е било 8.5% на годишна база, а през март е 9.1%, сочат данните на БНБ. Обемът вече им е 9.7 млрд. лв. Напълно възможно е в началото на второто тримесечие ръстът да се окаже двуцифрен процент.

...

Линк към новината
news picture
ПРОДАЖБАТА Е 60% СЛУШАНЕ! КАК ДА ВОДИМ УСПЕШНА КОМУНИКАЦИЯ С КЛИЕНТИТЕ
Публикувано на: 2018-05-09

Национално сдружение Недвижими имоти /НСНИ/ организира серия от семинари в различни български градове на тема „Убеждаваща комуникация и ефективни продажби“. Събитието във Варна събра много брокери и управители на агенции за недвижими имоти, които бяха предизвикани да излязат от зоната си на комфорт чрез различни ролеви игри, показателни за успешната комуникация видео материали и лекции на Радослав Благоев.

Линк към новината
news picture
РЕПОРТАЖ ОТ СЕМИНАРА НА РАДОСЛАВ БЛАГОЕВ В ГР. ВАРНА
Публикувано на: 2018-05-23

На 26 април Регионалната структура на НСНИ в гр. Варна организира бизнес семинар на Радослав Благоев - „УБЕЖДАВАЩА КОМУНИКАЦИЯ И ЕФЕКТИВНИ ПРОДАЖБИ" с насоченост към бизнеса с недвижими имоти. 

Радослав е партньор на НСНИ от първия Професионален празник на брокерите и агентите на недвижими имоти през 2014 г. и събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша.

...

Линк към новината
news picture
НСНИ ИМА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ И УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕ
Публикувано на: 2018-05-30

Добромир Ганев е човекът, който зае мястото като председател на НСНИ, след като постът му беше предаден от Ирена Перфанова, която го заемаше за период от два мандата – максималното време, според Устава на Сдружението. Промените в ръководството на организацията станаха факт след събрание на членовете й, което се проведе на 18.05.2018г. в София. Сред 14 кандидатури за нов Управителен съвет са били избрани 9 нови члена, а от тях – нов председател.

...

Линк към новината
news picture
VARNA OFFICE BUILDING
Публикувано на: 2018-06-06

Описание на проекта

ПЪРВОНАЧАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА МЯСТОТО, ВЪРХУ КОЕТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ ПРОЕКТИРА

Кварталът, в който се намира сградата е наречен „Гръцката махала”.
Той е знаково място за града и е един от най-старите квартали. Там са Римските терми (една от най-големите антични постройки, открити в България), има множество римски и гръцки сгради от древността, стари църкви от Възраждането, най-старата от тях построена 1602 г. върху основите на по-ранен храм. В близост е Железопътната гара (паметник на културата), големите складови постройки от началото на двадесети век, сгради на общинската администрация и множество нови сгради, повечето от тях построени върху стари основи.

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ, НСНИ: БРАНШЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА СТРАДА ОТ ЛОШИ ПРАКТИКИ, НЕОБХОДИМ Е ЗАКОН
Публикувано на: 2018-06-07

Имотен пазар

Новият етичен кодекс на Национално сдружение Недвижими имоти се стреми да реши част от проблемите в бранша, породени от липсата на регулации. Той е базиран върху стария, но поставя интереса на клиента на първо място, а етичните правила в него се спазват повече от 15 години. Това коментира Добромир Ганев, новоизбран председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

...

Линк към новината
news picture
РЕГИСТЪР ЩЕ ОБЕДИНЯВА БРОКЕРИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
Публикувано на: 2018-06-20

Най-късно през есента на тази година ще заработи професионален регистър за посредниците на недвижими имоти. Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите. Инициативата е на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Всеки клиент, който иска да ползва услугите на посредник било то при продажба, покупка, отдаване под наем или наемане на имот, ще може да провери каква квалификация и опит има брокерът, с който си е избрал да работи. Още за инициативата разказват бившият и новият председатели на НСНИ инж. Ирена Перфанова и Добромир Ганев.

...

Линк към новината
news picture
ВДИГАНЕТО НА ИМОТНИЯ ДАНЪК ЩЕ Е РАЗБИРАЕМО, АКО ПАРИТЕ СЕ ВЛОЖАТ НА ТВОЯТА УЛИЦА
Публикувано на: 2018-06-21

Колкото по-голям процент от населението живее в столицата, толкова по-неразвита е държавата, каза председателят на Камарата на архитектите в България - Борислав Игнатов.

...

Линк към новината
news picture
АРХ. БУЗЕВ: ВТОРИ АСПАРУХОВ МОСТ БИ СТРУВАЛ БЛИЗО 100 МЛН.ЕВРО, НЕ Е НЕПОСИЛНО ЗА ВАРНА
Публикувано на: 2018-06-27

Втори Аспарухов мост във Варна би струвал около 100 млн.евро. Това не е непосилна сума за Варна, разсрочена във времето. Това заяви по време на дискусия, посветена на тенденциите на пазара за недвижими имоти днес, главният архитект на морската столица Виктор Бузев, предаде репортер на Varna24.bg.

...

Линк към новината
news picture
ГОЛЕМИТЕ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ВЛИЯЯТ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2018-07-04

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви днес Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

На дискусия, посветена на темата, стана ясно, че цените на квадратен метър на имотите в морската столица варират от 600 евро до 2000 евро в централната част на града. Най-търсени са двустайните апартаменти, които са добри за инвестиции и тристайните, които са най-подходящи за семейни жилища.

...

Линк към новината
news picture
СЕКТОР НЕДВИЖИМИ ИМОТИ: ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ПРОЗРАЧНОСТ ЧРЕЗ НСНИ - ЗАПАЗЕН ЗНАК ЗА КАЧЕСТВО!
Публикувано на: 2018-07-11

Националното сдружение „Недвижими имоти“ е една от най-старите браншови организации в България – тази година ще отбележи 26 години от създаването си. През месец май беше избрано новото му ръководство, след като изтече вторият пореден мандат на предходното, оглавявано от инж. Ирена Перфанова. В интервю за Domaza Новини, новият председател, Добромир Ганев разказва за плановете за развитие на Сдружението през следващите две години.

Линк към новината
news picture
Д. ГАНЕВ: „АБСОЛЮТНО ПОДГОТВЕНИ СМЕ ДА ПРЕДЛОЖИМ ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА БРОКЕРИТЕ“.
Публикувано на: 2018-07-18

„Абсолютно подготвени сме да предложим на Народното събрание и всички заинтересовани страни проект на Закон за брокерите на недвижими имоти“. Това заяви новият председател на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев. Законът ще осигури прозрачност на пазара, ще се въведат механизми за вътрешен контрол в гилдията и ще бъдат сведени до минимум некоректните практики по отношение на потребителите на услугата и ще се защитят по-добре правата на гражданите.

...

Линк към новината
news picture
КАК МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПО-ЯСЕН И ОТКРИТ БИЗНЕС С НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ?
Публикувано на: 2018-07-25

Доверието на клиентите и инвеститорите в недвижими имоти в България и честната конкурентна среда са основните инструменти за постигане на по-голяма прозрачност в сектора. Елиминирането на „сивия сектор“ и постигането на възможно най-ниски нива на корупция ще допринесат за по-добрия имидж на страната ни като дестинация за инфраструктурни инвестиции и реализирането на строителни проекти от различен характер, което пък ще се отрази благотворно на цялата ни икономика. Това е становището на световни анализатори и родни експерти.

...

Линк към новината
news picture
МРРБ ОБСЪДИ С БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ НАЦИОНАЛНАТА ЖИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ
Публикувано на: 2018-08-01

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се проведе работна среща между зам.-министър Малина Крумова и ръководствата на Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на архитектите в България (КАБ), Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), на която бе обсъден проектът на Националната жилищна стратегия 2018 – 2030 г. (НЖС). 

...

Линк към новината
news picture
КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ „СИНЯТА ЗОНА“ ВЪРХУ НАЕМИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2018-08-09

От 12 август във Варна ще започне да функционира „синята зона“, която въвежда правила за паркиране и престой на автомобилите в централната част на Варна. Едномесечният гратисен период, в който не бяха поставяни скоби за неправилно паркиране и неплатена такса, изтича на 11 август. Информационни табели указват начините за плащане и часовите интервали, в които това е задължително да се прави, а именно – в работните дни от 9:00ч. до 19:00ч. Абсолютно забранено е паркирането върху жълтите линии на асфалта.

...

Линк към новината
news picture
ПО-МАЛКО СГРАДИ И ЖИЛИЩА В ТЯХ СА ВЪВЕДЕНИ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ
Публикувано на: 2018-08-17

По-малко сгради с по-малък брой жилища в тях са въведени в експлоатация през второто тримесечие на 2018 г. В същото време средната полезна площ на новопостроените жилища се увеличава. Новото строителство остава съсредоточено в Пловдив и морските области, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). 

...

Линк към новината
news picture
ИМОТ "НА ЗЕЛЕНО" – РИСК ИЛИ ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ?
Публикувано на: 2018-08-30

Пазарът на имоти става все по-динамичен, а хората с доста инвестиции все по-често влагат парите си в покупката на жилище. Има, обаче, и такива, които доста си изпатиха.
За съжаление зачестяват случаите на хора, купили си недвижим имот на зелено, които все още не могат да влязат в собствеността си, защото строежът на сградата все още не е завършил. Как да се предпазим от имотните измами и какви са правата ни - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Добромир Ганев, председател на Нациаоналното сдружение по недвижимите имоти.

...

Линк към новината
news picture
ВИОЛЕТА КОРИТАРОВА, ИЗП.ДИРЕКТОР НА АГКК: КАДАСТЪР ИМАТ 13 МИЛИОНА ИМОТА
Публикувано на: 2018-09-03

Малко над 60% от територията на България, или 68 500 кв.км, е покрита с кадастрална карта и регистри към нея. Набраната информация в тях обхващаща приблизително 13 млн. недвижими имоти, включително поземлени имоти, сгради и данни за самостоятелните обекти в сградите. Изграден е кадастър за всички областни градове, 120 общински центрове и населени места и територии с активен пазар на имотите и инвестиционен интерес. Обхванати са цялото черноморското крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти. „В процес на изработване на кадастрална карта са землищата на още 12 общински центрове и 84 населени места в различни области на страната, като населените места, за които има одобрена карта могат да се видят в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК)“, каза изпълнителният директор на Агенцията инж. Виолета Коритаровa.

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ: УВЕЛИЧАВА СЕ ТЪРСЕНЕТО НА ПО-ГОЛЕМИ ЖИЛИЩА
Публикувано на: 2018-09-12

Няма да има голяма разлика в наемите тази есен в сравнение с предходния учебен сезон, заяви в предаването „Преди всички“ Добромир Ганев – председател на Националното сдружение Недвижими имоти.

 „В Студентски град стойностите на различните типове имоти за отдаване под наем се движат от стая около 150 лв. до към 300 лв., едностайният апартамент е между 300 и 350 евро, двустайните са 400-430 евро“.Ганев препоръча на студентите да търсят обединение помежду си и да наемат големи апартаменти заедно, за да им излезе по-изгодно.

Ипотечните кредити растат като обем и брой в последните няколко години, отбеляза специалистът и добави:

„Периодът сега е с по-голямо търсене на жилища с цел удовлетворяване повече на жилищна нужда отколкото за влагане на спестяванията. Поради тази причина се увеличава търсенето на по-големи жилища. В никакъв случай тенденцията за покупка с цел реализиране на доходи и защита на спестяванията не намаля значително в последните 2 години“.

Линк към новината
news picture
ИРЕНА ПЕРФАНОВА: ОЧАКВА СЕ БАЛАНСИРАНЕ НА НАЕМНИЯ ПАЗАР
Публикувано на: 2018-09-20

Наем или заем? Този въпрос винаги е стоял на дневен ред пред купувача. По време на бума на пазара дилемата беше дали да си купя жилище, чиято цена расте с около 30% на година и това да е отлична инвестиция като го продам след време двойно по-скъпо или да живея под наем при минимални месечни разходи, защото темпът на повишаване на месечната рента е минимален. Днес във въпроса наем или заем се влага нещо доста по-различно – дали да купя жилище, за да има къде да живея и да давам пари на банката, защото съм го взел на кредит или да живея под наем като месечната вноска вероятно ще надвишава рентата?

...

Линк към новината
news picture
"ЩРИХИ ОТ УТРОТО" (19.09.2018) - КАКВО ПРЕДВИЖДА НОВАТА НАЦИОНАЛНА ЖИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ?
Публикувано на: 2018-09-26

Какви данъчни промени, предвижда документът? Разговор с Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“

...

Линк към новината
news picture
НСНИ СЪБИРА МЕЖДУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ ОТ ООН ПРЕЗ НОЕМВРИ В СОФИЯ
Публикувано на: 2018-10-04

Международен форум на високо равнище ще се проведе в столицата ни на 15.11. и 16.11.2018г. с участието на български и международни експерти от Икономическата комисия на ООН за Европа, Програмата на ООН за населените места - UN-Habitat и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

...

Линк към новината
news picture
ГЕОРГИ ШОПОВ: ПАЗАРЪТ НА ЖИЛИЩНИ ИМОТИ ИМА НУЖДА ОТ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ
Публикувано на: 2018-10-11

Предложените промени в Закона за местните данъци и такси няма да доведат до съществени изменения на пазара на жилищни имоти – няма да подобрят качеството и стойността на жилищните продукти. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи

...

Линк към новината
news picture
"МОЯТ ГРАД, МОЯТ ДОМ, МОЯТ БИЗНЕС" ЩЕ ОБСЪЖДА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СЕКТОР
Публикувано на: 2018-11-14

Международният уъркшоп "Моят град, моят дом, моят бизнес", който ще се проведе на 15 и 16 ноември, организиран от НСНИ и с медийното партньорство на Bloomberg TV Bulgaria има за цел да насърчи развитието на устойчив жилищен сектор. Ще се обсъдят политики, технологии, регулация и международен опит. Сериозна група от ООН е поканена за участие на събитието, представители на икономическата комисия на ООН и на програмата "Хабитат" за селищата и устойчивото градско развитие. Това каза Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

...

Линк към новината
news picture
ДО 5 ГОДИНИ ЩЕ ИМАМЕ ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСЕКИ ИМОТ
Публикувано на: 2018-11-21

До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават абсолютно всяка информация за имота. Те са необходими най-вече за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения и ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф и други.

...

Линк към новината
КОМЕНТАРИ
menu
BG
EN
RU
search