BG
EN
RU
site-top-bannersite-top-banner
НОВИНИ
news picture
602 МЛН. ЛВ. ПРИХОДИ ОТ НАЕМИ ЗА ГОДИНА У НАС
Публикувано на: 2020-01-16

601 909 309 лв. е декларираният облагаем доход от наеми през 2018 г. Това показват данни на Националната агенция по приходите (НАП), предоставени на вестник „Монитор“.

Според данните на приходната агенция в страната има 124 474 наемодатели, които са подали задължителната годишна данъчна декларация, която изисква Законът за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

...

Линк към новината
news picture
ЖИЛИЩНИЯТ ПАЗАР ПРЕЗ 2019 Г.: ПЛАВЕН ПРЕХОД КЪМ НОРМАЛНОСТ
Публикувано на: 2020-01-09

Пренасищане на наемния пазар

Пазарът на жилища под наем в някои квартали на София се пренасища и брокери предупредиха през лятото, че наемните цени на тристайните апартаменти от среден клас може да намалеят с над 30%. Необходимото време за отдаване на жилище под наем расте и това е сигнал за намалящ интерес от страна на наемателите, отбелязва имотната агенция Antre.

Причината за отслабването на интереса към имотите под наем е, че наемната цена на повечето жилища често надминава месечната вноска по ипотечния кредит и това кара много хора със стабилни доходи и добър стандарт на живот да се насочат към закупуването на собствено жилище.

...

Линк към новината
news picture
МЕСТНИТЕ КУПУВАЧИ ЩЕ ОСТАНАТ ДОМИНИРАЩИ И ПРЕЗ 2020 Г., СОЧАТ ДАННИ НА КОНСУЛТАНТСКА КОМПАНИЯ
Публикувано на: 2019-12-12

Настоящата 2019 г. е една от най-слабите за инвестиционния пазар на бизнес имоти у нас през последните седем години. По-слабо е било представянето на пазара само през 2013 г., показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

През настоящата година е отбелязан спад със 75% на сделките с бизнес имоти спрямо 2018 г. и отдръпване на чуждите капитали. Очаква се местните купувачи да останат доминиращи и през 2020 г.

...

Линк към новината
news picture
ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ НА БТПП СЪБРАХА ВИДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БИЗНЕСА, ВЛАСТТА И ДИПЛОМАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ
Публикувано на: 2019-12-05

На бляскава церемония в София хотел „Балкан“ бяха раздадени Годишните награди на Българската търговско-промишлена палата.

Като най-старата и безспорно утвърдена бизнес организация в страната, БТПП пази усърдно своите традиции и неслучайно за вече 26-и път подготви и раздаде призове  за постиженията на фирми и партньори, работили за развитието на бизнеса в България.

Линк към новината
news picture
БЪЛГАРИЯ Е СРЕД ДЪРЖАВИТЕ В ЕС С НАЙ-ГОЛЯМ ГОДИШЕН РЪСТ НА СТРОИТЕЛНАТА ПРОДУКЦИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ
Публикувано на: 2019-11-21

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-голям годишен ръст на строителната продукция през септември, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на строителната продукция у нас достига 6,9% през септември спрямо септември 2018 г., сочат данните.

Лидер е Румъния с увеличение от почти 29%, следвана от Унгария с почти 18%.

...

Линк към новината
news picture
РЪСТ В ТЪРСЕНЕТО НА ПО-ГОЛЕМИ ИМОТИ И ПОВИШЕН ИНТЕРЕС КЪМ ЖИЛИЩНОТО КРЕДИТИРАНЕ
Публикувано на: 2019-11-14

От началото на 2019 г. продължава да се наблюдава търсене на по-големи имоти – основно на тристайни жилища с квадратура над 90 кв.м, сочат данни на Пощенска банка. Най-голям е интересът към монолитни жилища, ново строителство в големите градове. Купувачите имат все по-високи критерии по отношение на качеството на строителството и качеството на живот в района на имота. Топ 3 на факторите при покупка на жилище са инфраструктурата, зелените площи и цената, сочат данните от национално представително онлайн проучване у нас, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка. 

...

Линк към новината
news picture
БУМ НА РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА СТРОЕЖ ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2019-11-07

През третото тримесечие на 2019 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 630 жилищни сгради с 9 018 жилища в тях и 1 110 322 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 23 административни сгради/офиси с 58 419 кв. м РЗП и на 1 188 други сгради с 694 726 кв. м РЗП. Това сочат данните от проучването на Националния статистически институт.

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ: ИМОТНИЯТ ПАЗАР Е СТАБИЛЕН, ДОБЪР И ПРОГНОЗИРУЕМ
Публикувано на: 2019-10-31

Г-н Ганев, какви са основните изводи от традиционната Национална конференция Inspire to higher на НСНИ по случай Празника на брокерите и агентите на недвижими имоти, на която в. „Строител“ за пореден път бе медиен партньор?

За шеста година НСНИ успя да организира събитие с много богата програма, което беше изключително полезно за абсолютно всички участници на пазара на недвижими имоти. Най-ценният извод е, че голяма част от компаниите в сектора са активни, българските консултанти и брокери искат да обогатят своите знания и да бъдат информирани за всички събития, оказващи влияние на отрасъла, за нещата, които се случват не само у нас, но и в целия свят. Другото важно заключение от конференцията, до което стигнаха сериозни имена в макроикономическите среди, е, че от една страна, имаме стабилен пазар, но от друга, над него са надвиснали няколко опасности от световната и европейската икономика, които трябва да следим, за да бъдем адекватни на случващите се процеси и да взимаме правилни решения в управлението на нашите компании.

...

Линк към новината
news picture
ИМА ЛИ ПРИЗНАЦИ ЗА КРИЗА НА ПАЗАРА НА ИМОТИ У НАС?
Публикувано на: 2019-10-24

Въпреки прогнозите за задаваща се криза пазарът на имоти у нас в момента е относително спокоен и прогнозируем. В рамките на следващите шест месеца трудно можем да очакваме някаква промяна, коментира в интервю за Economy.bg Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“. По думите му основният фактор, който движи пазара, са ниските лихви, както и високата заетост на хората. Въпреки голямата активност на купувачите според Ганев рискът от наличието на много голям процент проблемни кредити след една или две години е нисък. Леко забавяне той отчита при новото строителство. Очевидно инвеститорите се вслушват в очакванията за низходящ тренд в Европа, счита Ганев. ...

Линк към новината
news picture
ИНЖ. ПEРФAНOВA: МНOГO ХOРA ВEЧE ИНВECТИРAХA CПECТЯВAНИЯТA CИ, ВЗEХA CE И НE МAЛКO КРEДИТИ
Публикувано на: 2019-10-16

Купувaчитe прeдпoчитaт жилищaтa нoвo cтрoитeлcтвo ocнoвнo зaрaди cъврeмeннитe мaтeриaли, кoитo ce влaгaт в тях и прилaгaнeтo нa мoдeрни тeхнoлoгии. Ocвeн тoвa тe ca c пo-привлeкaтeлни oбщи чacти, пoвeчe удoбcтвa зa пaркирaнe, acaнcьoри и мнoгo дoбрa тoплoизoлaция. Cъщo тaкa нe ce нaлaгa клиeнтитe дa инвecтирaт врeмe и пaри в рeнoвирaнe, кaктo тoвa e при cтaрoтo cтрoитeлcтвo.

Щo ce oтнacя дo рaзликaтa в интeнзивнocттa нa пaзaрa нa жилищa в Coфия и пo-гoлeмитe грaдoвe, тя щe прoдължи дa e нaлицe и прeз cлeдвaщитe гoдини. „Caмo мнoгo ceриoзни пoлитики зa рaзвитиe нa рeгиoнитe и cилни cтрaтeгичecки инвecтитoри мoгaт дa нaмaлят мигрaциятa и дa зacилят пoзициитe нa пoнe oкръжнитe грaдoвe. Мнoгo дoбър примeр ca гр. Бургac и гр.Плoвдив. Нo имoтният пaзaр e дaлeчe нa пo-ниcки нивa“, кaзвa в интeрвю зa imоt.bg инж. Ирeнa Пeрфaнoвa, зaмecтник-прeдceдaтeл нa Нaциoнaлнo cдружeниe „Нeдвижими имoти“.

...

Линк към новината
news picture
КАКВО Е БЪДЕЩЕТО НА СЕКТОР НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ?
Публикувано на: 2019-10-10

На 18.10.2019г. Националното сдружение Недвижими имоти ще събере експерти от различни сфери, свързани със сектора и колеги от бранша, за да отбележат заедно професионалния празник на брокерите. В рамките на VI-тата годишна конференция „INSPIRE TO HIGHER“ ще бъдат дискутирани икономическите и политическите промени в световен мащаб, макроикономиката на бъдещето и как всичко това рефлектира върху пазара на недвижими имоти в България.

...

Линк към новината
news picture
ЕКСПЕРТИ: ФЕНОМЕНЪТ НИСКИ ЛИХВИ КАРА ХОРАТА ДА КУПУВАТ ЖИЛИЩА
Публикувано на: 2019-09-26

Управителният съвет на Европейската централна банка намали лихвения процент по депозитното улеснение и обяви рестартиране на програмата за изкупуване на активи с цел насърчаване на кредитирането и ръста на БВП.

Цената на жилищните кредити ще остане стабилна. Този фактор осигурява дългосрочна стабилност. Развитието на икономиката ще допринесе за повишено търсене. Това мнение изрази Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц България", в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

...

Линк към новината
news picture
БУМ НА ФАЛШИВИ ОБЯВИ ЗА НАЕМ В ПИКА НА ТЪРСЕНЕТО
Публикувано на: 2019-09-12

Бум на фалшиви обяви за наеми в пика на търсенето, отчитат брокери. Как да избегнем нереалните оферти на пазара и защо наемите за двустайни жилища удариха 2500 евро – Това сочи проверка на Георги Георгиев в „На твоя страна”.

...

Линк към новината
news picture
ПРОПТЕХ, ИЛИ КАК ТЕХНОЛОГИИТЕ МОГАТ ДА ПРЕОБЪРНАТ ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
Публикувано на: 2019-08-27

Вкарването на технологиите в сферата на недвижимите имоти може да направи имотния пазар в България по-прозрачен, като едновременно улесни и работещите на него, и ползващите го. Те могат буквално да преобърнат пазара. Това виждане кара работещия в сферата на имотите повече от 13 години Георги Павлов да създаде българското проптех (proptech) общество, което представи днес. В световен мащаб този бизнес се развива от около 4 години, като през миналата година инвестициите в него са 9.6 млрд. долара.

....

Линк към новината
news picture
КАК СЕ ДВИЖИ ПАЗАРЪТ НА ЖИЛИЩА ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ
Публикувано на: 2019-08-14

Цените на жилищата в цялата страна отново ускоряват ръста си. Според данните на НСИ София е лидер по поскъпване на жилищата от началото на тази година с повишение на цените от 9,6% на годишна основа, като това се дължи главно на ръста на новите жилища с 18,6%.

Председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев коментира пред БНР:

...

Линк към новината
news picture
ВЪЗМОЖНО ЛИ Е НЯКОЙ ДА ПРОДАДЕ МОЙ ИМОТ ИЛИ ДА ПОЛУЧИ КРЕДИТ ОТ МОЕ ИМЕ БЕЗ ДА РАЗБЕРА?
Публикувано на: 2019-08-01

Специалисти от НАП, нотариуси и финансисти дадоха отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с неоторизирания достъп до данни на НАП:

 

1. Как да проверя има ли мои лични данни, които са незаконно разкрити?

Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп. Справка в приложението може да се направи на https://check.nra.bg/ след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон. Съобщенията към клиентите на НАП се изпращат от кратки номера 1220, 1917 и др. 

Резултат дали има неправомерно разпространени лични данни ще бъде изпратен на въведения от Вас мобилен номер.

....

Линк към новината
news picture
УНИФИЦИРАТ ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ЗА СТРОЕЖ
Публикувано на: 2019-07-25

Bcичĸи oбщини в Бългapия вeчe ca длъжни дa изпoлзвaт yeднaĸвeни, cтaндapтизиpaни зaявлeния зa нaй-мacoвo пpeдocтaвянитe oт тяx ycлyги. Toвa cтaвa възмoжнo c пpиeтoтo пo инициaтивa нa вицeпpeмиepa Toмиcлaв Дoнчeв измeнeниe нa Hapeдбaтa зa aдминиcтpaтивнo oбcлyжвaнe. 

...

Линк към новината
news picture
ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ ИЗОСТАВА НА ИМОТНИЯ ПАЗАР У НАС
Публикувано на: 2019-07-16

Използването на дигиталния маркетинг в областта на недвижимите имоти е крайно недоразвитo у нас, тъй като бизнесът досега се е фокусирал върху традиционните канали. 99% от неговите представители не са активни в социалните мрежи. Това каза Мартин Поповуправител на Interactive Share, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

...

Линк към новината
news picture
55% ОТ БЪЛГАРИТЕ БЕЗ СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ ПЛАНИРАТ ПОКУПКА НА ДОМ
Публикувано на: 2019-07-10

Малко над половината (55%) от българите, които не живеят в собствено жилище, възнамеряват да закупят такова.

От тях близо половината посочват жилищния кредит като основно средство за финансирането му, показва национално представително онлайн проучване, осъществено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.

На второ място се нарежда възможността за финансиране на покупката със собствени средства, посочена от 25% от анкетираните. 2% от тях биха ползвали заем от приятел или роднина, а останалите 25% – комбинация от жилищен и потребителски кредит или собствени средства и жилищен или потребителски кредит.

...

Линк към новината
news picture
ПРАВОСЪДНОТО МИНИСТЕРСТВО ПОДГОТВЯ РЕСТАРТ НА ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР
Публикувано на: 2019-07-04

Mинистерството на правосъдието подготвя промени в законодателството, чрез които Имотният регистър да стане електронен и да бъде воден по имоти, а не по собственици, както е в момента. Това се разбира от думите на Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията пред "24 часа".

...

Линк към новината
news picture
С КОЛКО ПОСКЪПНАХА У НАС ЖИЛИЩШАТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ?
Публикувано на: 2019-06-26

През последните 8 години жилищата у нас са поскъпнали със 17%, сочат данни на Евростат. Александър Бочев, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ посочи и причините за ръста, а именно - ниски нива на лихвите, покачване на средната работна заплата, както и ниска безработица. През 2018 година обаче се наблюдава намаление на цените в сравнение с покачването през 2017 година. 

...

Линк към новината
news picture
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ: ВАРНА Е ПРОВИНЦИЯ, БЕЗ ФАБРИКИ, САМО СПАЛНИ СЕ СТРОЯТ
Публикувано на: 2019-06-20

Отчайваща е разликата между Варна и София по отношение на бизнеса.

Наистина сме провинция.

Това каза областният управител Стоян Пасев при откриването на форума "Икономика, инфраструктура и инвестиции", съобщава Радио Варна.

Нещо все не ни достига, към момента Пловдив е по-развиващият се град, допълни Пасев. В града на тепетата са открити 140 нови фабрики през последните години, а във Варна нито една. Работим усърдно с кмета за привличане на инвестиции, необходимо е да изградим индустриална зона, подобна на тази в Шумен.

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ: ОТСТОЯВАНЕТО НА ЕТИЧНИЯ КОДЕКС Е ОТГОВОРНОСТ НА ВСЕКИ ОТ НАС
Публикувано на: 2019-06-12

Отговорност на всеки член на НСНИ е да полага ежедневни усилия за отстояване на добрите практики на Етичния кодекс - това заяви председателят на УС на НСНИ по време на Общото годишно отчетно събрание на Сдружението, което се състоя на 31 май в Централния дом на архитекта в гр. София.

„Важно да се разбере, че ежедневните разговори с институциите, колегите, потребителите относно добрите практики, които защитаваме в НСНИ – а именно етичните взаимоотношения, ексклузивното представителство, откритостта, професионализма, поставяне на интересите на нашите клиенти на първо място са изключително важни за напредъка в нашия бранш“, допълни той.

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ: ОТСТОЯВАНЕТО НА ЕТИЧНИЯ КОДЕКС Е ОТГОВОРНОСТ НА ВСЕКИ ОТ НАС
Публикувано на: 2019-06-06

Отговорност на всеки член на НСНИ е да полага ежедневни усилия за отстояване на добрите практики на Етичния кодекс - това заяви председателят на УС на НСНИ по време на Общото годишно отчетно събрание на Сдружението, което се състоя на 31 май в Централния дом на архитекта в гр. София.

„Важно да се разбере, че ежедневните разговори с институциите, колегите, потребителите относно добрите практики, които защитаваме в НСНИ – а именно етичните взаимоотношения, ексклузивното представителство, откритостта, професионализма, поставяне на интересите на нашите клиенти на първо място са изключително важни за напредъка в нашия бранш“, допълни той.

...

Линк към новината
news picture
CEPI СЕ СРЕЩА С EK, ЗА ДА ОБСЪДЯТ МЕРКИТЕ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ
Публикувано на: 2019-05-29

На 24 април Ги Валкенборг, генерален директор на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI, на която НСНИ е член и директорът по политически въпроси Джанет Грифитс се срещнаха с представителил на Европейската комисия от Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“, за да обсъдят работата си по мерките срещу изпирането на пари.

Понастоящем Европейската комисия актуализира доклада си за наднационална оценка на риска за 2017 г., който разглежда сценария на риска, свързан със специфични сектори, включително сектора на недвижимите имоти.

...

Линк към новината
news picture
ИМОТЕН РЕГИСТЪР НА ПОСОЧЕН E-MAIL АДРЕС
Публикувано на: 2019-05-23

След извършено обновяване на информационната система на Имотния регистър е осигурена възможност за предоставяне на нова услуга: автоматизирано известяване от Имотен регистър на посочен e-mail адрес.

Услугата предоставя възможност за получаване на уведомителни съобщения при вписвания, отбелязвания и заличавания в книгите за вписване, отказите и постановените по тях определения.

...

Линк към новината
news picture
БЛИЗО 60% РЪСТ НА ВЪВЕДЕНИТЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НОВИ ЖИЛИЩА ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ
Публикувано на: 2019-05-16

Въведените в експлоатация новопостроени жилища през първото тримесечие са 2435, което е ръст с 59,8% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). 

През първите три месеца на тази година в експлоатация са въведени 635 жилищни сгради, като броят им също нараства с 11,4% на годишна основа.

...

Линк към новината
news picture
НАД 260 ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПО-ЕФЕКТИВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ
Публикувано на: 2019-05-09

Да се решат проблемите със събирането на таксите за поддръжка на общите части в жилищните сгради и да се накарат некоректните обитатели да плащат. Ако съседът не внася таксите, местната община да ги събира при плащането на местните данъци.

Това са част от многобройните предложения за промени в Закона за управление на етажната собственост, които са постъпили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в рамките на инициирания от ведомството обществен дебат.
В периода от 19 март до 15 април в МРРБ са постъпили над 260 писма с предложения за промени в ЗУЕС.

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ: МОМЕНТЪТ Е ЧУДЕСЕН ЗА СПОКОЙНО КУПУВАНЕ НА ИМОТ
Публикувано на: 2019-05-02

Как бихте определили сегашния стадий на развитие на пазара на недвижими имоти в България? Какъв да очакваме да е следващият?

 

- Сегашният стадий идва след три-четири години на по-сериозна динамика. Той е спокоен, стабилен, предвидим. Предлагането е достатъчно - на нива и в количества, които би трябвало да задоволяват потребностите на купувачите и да не им се налага да бързат с вземането на решение. Интересът от страна на купувачите не е по-слаб, тъй като и икономическите показатели на страната, на гражданите, семействата и фирмите са добри. Очакваните повишения на лихвите се забавят. Продуктите на банките са все още атрактивни, изгодни и интересни. Моментът е чудесен за спокойно придобиване или трансформация на собственост - продажба и закупуване на нова.  

...

Линк към новината
news picture
ИСТОРИЯТА НА ЛУДОСТТА ПО ХОЛАНДСКИТЕ ЛАЛЕТА - ПЪРВИЯТ ПРИМЕР ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ БАЛОН
Публикувано на: 2019-04-25

Скоро след началото на ХVІІ в. фламандският художник Ян Брьогел Старши се заема с малък, но красив натюрморт, показващ цветя в стъклена ваза. Маслената картина с ярки, интензивни багри показва разкошна флорална подредба. Нарциси, хризантеми и други цветя се подават от неправдоподобно малък съд, показвайки необикновен изблик на цветове. В горната част на композицията погледът спира на два кръгли цвята, всеки от тях жив и мек като презрял плод. Едното цвете е бледорозово, а другото – драматична комбинация от жълто и червено. И двете са лалета.

...

Линк към новината
news picture
СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ НА СИМУЛАТИВНИ ЦЕНИ НАМАЛЯВАТ
Публикувано на: 2019-04-18

Свободата на договаряне е право на всеки от участниците на имотния пазар, така че трудно може да се каже каква е реалната цена на даден имот. В последните години обаче бяха взети редица мерки за изсветляване на сделките на симулативни цени и процентът им съществено намаля. Около това мнение се обединиха Александър Бочев, зам.-председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти", и Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

...

Линк към новината
news picture
ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА НЯМА ДА НАРАСНАТ С ПОВЕЧЕ ОТ 1-2% ПРЕЗ 2019 Г.
Публикувано на: 2019-04-11

Прогнозите за нов ръст в цените на жилищата в България не са толкова стряскащи, колкото бяха реалните повишения от преди няколко години, коментира Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение „Недвижими имоти“ в предаването ИмоТиТе с водещ Христо Николов.

...

Линк към новината
news picture
Д.ГАНЕВ ЗА РЕГУЛАЦИЯТА В БРАНША И ИНТЕРЕСА НА ЧУЖДЕНЦИТЕ КЪМ ИМОТИТЕ ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2019-04-04

Фокус: Господин Ганев, има ли проблеми с липсата на регулация в бранша?

Добромир Ганев: Регулацията в сектора посредничество на недвижими имоти е твърде необходима и абсолютно важна за целия сектор, както за участниците на пазара от страна на компаниите, които предоставят такива услуги, но не само. Това е важен процес, който трябва да приключи най-после след толкова години убеждавани на заинтересованите лица. Но то е необходимо и за защита на потребителите.

...

Линк към новината
news picture
КОИ СА СКРИТИТЕ КАПАНИ ПРИ СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ
Публикувано на: 2019-03-28

...

Линк към новината
news picture
РЕПОРТАЖ НА НОВА ТВ ЗА НЯКОИ НЕЛОЯЛНИ ПРАКТИКИ В БРАНША
Публикувано на: 2019-03-21

Върховният административен съд потвърди нелоялни търговски практики и подвеждащи клаузи в договорите на брокерите. Как да не попаднем в такъв капан при покупка на ново жилище - ще ни разкаже Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

...

Линк към новината
news picture
УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА НСНИ ЩЕ ОБСЪЖДА РЕШЕНИЯТА НА ВАС ЗА НЕЛОЯЛНИТЕ БРОКЕРСКИ ПРАКТИКИ
Публикувано на: 2019-03-14

Въпреки, че един от основните проблеми на сектор недвижими имоти в България е липсата на закон, който да регулира дейността на агенциите, в последните години все повече компании спазват правилата на лоялната конкуренция и прозрачност към клиентите. За съжаление, както във всеки друг бизнес, и тук се намират недобросъвестни посредници в сделките за покупко-продажба на жилище или за наем.

...

Линк към новината
news picture
ЩЕ ВЛИЯЕ ЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ ИМОТЕН ПАЗАР ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ ЕВРОЗОНАТА
Публикувано на: 2019-02-07

Присъединяването към еврозоната няма да окаже сериозно влияние върху българския имотен пазар. Факт е, че сделките на българския пазар отдавна се сключват в евро, голяма част от банковите кредити също се отпускат в евро. 

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ ЗА НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО ВЪВ ВАРНА ПРЕЗ 2018 ГОДИНА
Публикувано на: 2019-01-29

63% е ръстът на започнатото ново строителство във Варна през деветмесечието на 2018 година.Това заяви за Радио Фокус-Варна  Добромир Ганев,председател на Управителния Съвет на Национално Сдружение Недвижими Имоти. Според Добромир Ганев това, което трябва да притесняванай-вече инвеститорите и банките в някаква степен, е много големия обем от строителство, който се реализира през деветмесечието на 2018 година."Данните са изключително показателни.

...

Линк към новината
news picture
СТРОИТЕЛНИЯТ ПАЗАР В БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-ДОБРЕ БАЛАНСИРАН В ЦИЕ
Публикувано на: 2019-01-24

Строителният пазар в България се представя най-добре в Централна и Източна Европа от гледна точка на наличие на кадри и цени на строителството, показва докладът "Строителният пазар в ЦИЕ: Ефектът на Икар" на консултантската компания Colliers International.

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ ЗА БОРБАТА С ЛОШИТЕ ПРАКТИКИ В БИЗНЕСА С ИМОТИ
Публикувано на: 2019-01-17

– Г-н Ганев, Национално сдружение „Недвижими имоти“ учреди един фонд за преодоляване на лошите практики в бранша. Как смятате да им противодействате?

– Създадохме дарителски фонд, който има за цел да подпомогне бюджета на сдружението във връзка с конкретика по отношение на пресичането на някои лоши практики на пазара и в същото време на рекламиране на добрите практики.

Линк към новината
news picture
ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЛИ ПОСКЪПВАНЕТО НА ИМОТИТЕ?
Публикувано на: 2019-01-10

През настоящата година не се очаква сериозна промяна в цените на имотите, считат представители на водещи компании за недвижими имоти в България. Възможни ръстове не са изключени, но те ще са минимални и главно при качествените жилища в най-търсените райони. Вижте какво прогнозираха още те пред Economy.bg:

 

Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“:

Предвиждаме около 5% ръст на цените при жилищата

Купувачите очакват пазарни нива на цените през 2019 година, което ще допринесе за намаляването на техния ръст. Промените в пазара ще окажат влияние на продавачите и ще рефлектират върху офертните цени, предизвиквайки склонност за намаляването им до пазарни нива. 

Линк към новината
news picture
ПРЕЗ 2019 Г. ЩЕ ЗАПОЧНЕ РАБОТАТА ПО НОВ ЗАКОН ЗА КАДАСТЪРА
Публикувано на: 2018-12-18

В новия Закон за кадастъра, чиято подготовка ще започне през януари 2019 г., ще се улесни достъпът на експерти с правоспособност да подпомагат Службите по кадастър при административното обслужване.

Те ще издават скици на поземлени имоти, на сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради и съоръжения на техническата инфраструктура и удостоверения за наличие или липса данни.

...

Линк към новината
news picture
СТРОИТЕЛСТВОТО В БЪЛГАРИЯ СЕ ВРЪЩА КЪМ РАСТЕЖ ПРЕЗ ОКТОМВРИ
Публикувано на: 2018-12-12

Произведената продукция в сектор строителство в България се връща към растеж през октомври след два поредни месеца на спад най-вече благодарение на увеличението при гражданското и инженерното строителство. Спрямо септември увеличението достига 3,3%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

...

Линк към новината
news picture
ПАЗАРЪТ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ У НАС ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА РАСТЕ И ПРЕЗ 2019 Г.
Публикувано на: 2018-12-05

2018 г. беше успешна за бизнеса с имоти с ръст на сделките и на цените. За първи път от 10 години това се забелязва не само в големите градове на страната. Българските купувачи доминираха при сделките с ваканционни имоти, където също започна положително раздвижване, пише специализираният сайт Imoti.net.

Каква ще е следващата година за бранша? Стигнаха ли цените максимума и очаква ли се да тръгнат надолу? Отговорите дават експерти в областта на недвижимите имоти.

Линк към новината
news picture
АНКЕТА: ОЧАКВА ЛИ СЕ СПАД НА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ?
Публикувано на: 2018-11-28

Очаква ли се спад при цените на имотите в България? Зададохме този въпрос на мениджъри и експерти от различни компании за недвижими имоти по време на конференцията Моят град. Моят дом. Моят бизнес, организирана от Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Форумът се състоя на 15 и 16 ноември 2018 в София по повод професионалния празник на брокерите и агентите на недвижими имоти в България.

...

Линк към новината
news picture
ДО 5 ГОДИНИ ЩЕ ИМАМЕ ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСЕКИ ИМОТ
Публикувано на: 2018-11-21

До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават абсолютно всяка информация за имота. Те са необходими най-вече за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения и ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф и други.

...

Линк към новината
news picture
"МОЯТ ГРАД, МОЯТ ДОМ, МОЯТ БИЗНЕС" ЩЕ ОБСЪЖДА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СЕКТОР
Публикувано на: 2018-11-14

Международният уъркшоп "Моят град, моят дом, моят бизнес", който ще се проведе на 15 и 16 ноември, организиран от НСНИ и с медийното партньорство на Bloomberg TV Bulgaria има за цел да насърчи развитието на устойчив жилищен сектор. Ще се обсъдят политики, технологии, регулация и международен опит. Сериозна група от ООН е поканена за участие на събитието, представители на икономическата комисия на ООН и на програмата "Хабитат" за селищата и устойчивото градско развитие. Това каза Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

...

Линк към новината
news picture
ГЕОРГИ ШОПОВ: ПАЗАРЪТ НА ЖИЛИЩНИ ИМОТИ ИМА НУЖДА ОТ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ
Публикувано на: 2018-10-11

Предложените промени в Закона за местните данъци и такси няма да доведат до съществени изменения на пазара на жилищни имоти – няма да подобрят качеството и стойността на жилищните продукти. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи

...

Линк към новината
news picture
НСНИ СЪБИРА МЕЖДУНАРОДНИ ЕКСПЕРТИ ОТ ООН ПРЕЗ НОЕМВРИ В СОФИЯ
Публикувано на: 2018-10-04

Международен форум на високо равнище ще се проведе в столицата ни на 15.11. и 16.11.2018г. с участието на български и международни експерти от Икономическата комисия на ООН за Европа, Програмата на ООН за населените места - UN-Habitat и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

...

Линк към новината
news picture
"ЩРИХИ ОТ УТРОТО" (19.09.2018) - КАКВО ПРЕДВИЖДА НОВАТА НАЦИОНАЛНА ЖИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ?
Публикувано на: 2018-09-26

Какви данъчни промени, предвижда документът? Разговор с Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“

...

Линк към новината
news picture
ИРЕНА ПЕРФАНОВА: ОЧАКВА СЕ БАЛАНСИРАНЕ НА НАЕМНИЯ ПАЗАР
Публикувано на: 2018-09-20

Наем или заем? Този въпрос винаги е стоял на дневен ред пред купувача. По време на бума на пазара дилемата беше дали да си купя жилище, чиято цена расте с около 30% на година и това да е отлична инвестиция като го продам след време двойно по-скъпо или да живея под наем при минимални месечни разходи, защото темпът на повишаване на месечната рента е минимален. Днес във въпроса наем или заем се влага нещо доста по-различно – дали да купя жилище, за да има къде да живея и да давам пари на банката, защото съм го взел на кредит или да живея под наем като месечната вноска вероятно ще надвишава рентата?

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ: УВЕЛИЧАВА СЕ ТЪРСЕНЕТО НА ПО-ГОЛЕМИ ЖИЛИЩА
Публикувано на: 2018-09-12

Няма да има голяма разлика в наемите тази есен в сравнение с предходния учебен сезон, заяви в предаването „Преди всички“ Добромир Ганев – председател на Националното сдружение Недвижими имоти.

 „В Студентски град стойностите на различните типове имоти за отдаване под наем се движат от стая около 150 лв. до към 300 лв., едностайният апартамент е между 300 и 350 евро, двустайните са 400-430 евро“.Ганев препоръча на студентите да търсят обединение помежду си и да наемат големи апартаменти заедно, за да им излезе по-изгодно.

Ипотечните кредити растат като обем и брой в последните няколко години, отбеляза специалистът и добави:

„Периодът сега е с по-голямо търсене на жилища с цел удовлетворяване повече на жилищна нужда отколкото за влагане на спестяванията. Поради тази причина се увеличава търсенето на по-големи жилища. В никакъв случай тенденцията за покупка с цел реализиране на доходи и защита на спестяванията не намаля значително в последните 2 години“.

Линк към новината
news picture
ВИОЛЕТА КОРИТАРОВА, ИЗП.ДИРЕКТОР НА АГКК: КАДАСТЪР ИМАТ 13 МИЛИОНА ИМОТА
Публикувано на: 2018-09-03

Малко над 60% от територията на България, или 68 500 кв.км, е покрита с кадастрална карта и регистри към нея. Набраната информация в тях обхващаща приблизително 13 млн. недвижими имоти, включително поземлени имоти, сгради и данни за самостоятелните обекти в сградите. Изграден е кадастър за всички областни градове, 120 общински центрове и населени места и територии с активен пазар на имотите и инвестиционен интерес. Обхванати са цялото черноморското крайбрежие, планинските и балнеоложки курорти. „В процес на изработване на кадастрална карта са землищата на още 12 общински центрове и 84 населени места в различни области на страната, като населените места, за които има одобрена карта могат да се видят в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК)“, каза изпълнителният директор на Агенцията инж. Виолета Коритаровa.

...

Линк към новината
news picture
ИМОТ "НА ЗЕЛЕНО" – РИСК ИЛИ ДОБРА ИНВЕСТИЦИЯ?
Публикувано на: 2018-08-30

Пазарът на имоти става все по-динамичен, а хората с доста инвестиции все по-често влагат парите си в покупката на жилище. Има, обаче, и такива, които доста си изпатиха.
За съжаление зачестяват случаите на хора, купили си недвижим имот на зелено, които все още не могат да влязат в собствеността си, защото строежът на сградата все още не е завършил. Как да се предпазим от имотните измами и какви са правата ни - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Добромир Ганев, председател на Нациаоналното сдружение по недвижимите имоти.

...

Линк към новината
news picture
ПО-МАЛКО СГРАДИ И ЖИЛИЩА В ТЯХ СА ВЪВЕДЕНИ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ
Публикувано на: 2018-08-17

По-малко сгради с по-малък брой жилища в тях са въведени в експлоатация през второто тримесечие на 2018 г. В същото време средната полезна площ на новопостроените жилища се увеличава. Новото строителство остава съсредоточено в Пловдив и морските области, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). 

...

Линк към новината
news picture
КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ „СИНЯТА ЗОНА“ ВЪРХУ НАЕМИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2018-08-09

От 12 август във Варна ще започне да функционира „синята зона“, която въвежда правила за паркиране и престой на автомобилите в централната част на Варна. Едномесечният гратисен период, в който не бяха поставяни скоби за неправилно паркиране и неплатена такса, изтича на 11 август. Информационни табели указват начините за плащане и часовите интервали, в които това е задължително да се прави, а именно – в работните дни от 9:00ч. до 19:00ч. Абсолютно забранено е паркирането върху жълтите линии на асфалта.

...

Линк към новината
news picture
МРРБ ОБСЪДИ С БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ НАЦИОНАЛНАТА ЖИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ
Публикувано на: 2018-08-01

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се проведе работна среща между зам.-министър Малина Крумова и ръководствата на Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на архитектите в България (КАБ), Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), на която бе обсъден проектът на Националната жилищна стратегия 2018 – 2030 г. (НЖС). 

...

Линк към новината
news picture
КАК МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПО-ЯСЕН И ОТКРИТ БИЗНЕС С НЕДВИЖИМИ ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ?
Публикувано на: 2018-07-25

Доверието на клиентите и инвеститорите в недвижими имоти в България и честната конкурентна среда са основните инструменти за постигане на по-голяма прозрачност в сектора. Елиминирането на „сивия сектор“ и постигането на възможно най-ниски нива на корупция ще допринесат за по-добрия имидж на страната ни като дестинация за инфраструктурни инвестиции и реализирането на строителни проекти от различен характер, което пък ще се отрази благотворно на цялата ни икономика. Това е становището на световни анализатори и родни експерти.

...

Линк към новината
news picture
Д. ГАНЕВ: „АБСОЛЮТНО ПОДГОТВЕНИ СМЕ ДА ПРЕДЛОЖИМ ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА БРОКЕРИТЕ“.
Публикувано на: 2018-07-18

„Абсолютно подготвени сме да предложим на Народното събрание и всички заинтересовани страни проект на Закон за брокерите на недвижими имоти“. Това заяви новият председател на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев. Законът ще осигури прозрачност на пазара, ще се въведат механизми за вътрешен контрол в гилдията и ще бъдат сведени до минимум некоректните практики по отношение на потребителите на услугата и ще се защитят по-добре правата на гражданите.

...

Линк към новината
news picture
СЕКТОР НЕДВИЖИМИ ИМОТИ: ВСЕ ПО-ГОЛЯМА ПРОЗРАЧНОСТ ЧРЕЗ НСНИ - ЗАПАЗЕН ЗНАК ЗА КАЧЕСТВО!
Публикувано на: 2018-07-11

Националното сдружение „Недвижими имоти“ е една от най-старите браншови организации в България – тази година ще отбележи 26 години от създаването си. През месец май беше избрано новото му ръководство, след като изтече вторият пореден мандат на предходното, оглавявано от инж. Ирена Перфанова. В интервю за Domaza Новини, новият председател, Добромир Ганев разказва за плановете за развитие на Сдружението през следващите две години.

Линк към новината
news picture
ГОЛЕМИТЕ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ ВЛИЯЯТ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2018-07-04

Реализацията на големи инфраструктурни проекти във Варна активизира покупката на недвижими имоти и увеличава стойността им. Това заяви днес Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

На дискусия, посветена на темата, стана ясно, че цените на квадратен метър на имотите в морската столица варират от 600 евро до 2000 евро в централната част на града. Най-търсени са двустайните апартаменти, които са добри за инвестиции и тристайните, които са най-подходящи за семейни жилища.

...

Линк към новината
news picture
АРХ. БУЗЕВ: ВТОРИ АСПАРУХОВ МОСТ БИ СТРУВАЛ БЛИЗО 100 МЛН.ЕВРО, НЕ Е НЕПОСИЛНО ЗА ВАРНА
Публикувано на: 2018-06-27

Втори Аспарухов мост във Варна би струвал около 100 млн.евро. Това не е непосилна сума за Варна, разсрочена във времето. Това заяви по време на дискусия, посветена на тенденциите на пазара за недвижими имоти днес, главният архитект на морската столица Виктор Бузев, предаде репортер на Varna24.bg.

...

Линк към новината
news picture
ВДИГАНЕТО НА ИМОТНИЯ ДАНЪК ЩЕ Е РАЗБИРАЕМО, АКО ПАРИТЕ СЕ ВЛОЖАТ НА ТВОЯТА УЛИЦА
Публикувано на: 2018-06-21

Колкото по-голям процент от населението живее в столицата, толкова по-неразвита е държавата, каза председателят на Камарата на архитектите в България - Борислав Игнатов.

...

Линк към новината
news picture
РЕГИСТЪР ЩЕ ОБЕДИНЯВА БРОКЕРИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
Публикувано на: 2018-06-20

Най-късно през есента на тази година ще заработи професионален регистър за посредниците на недвижими имоти. Всеки членуващ в него ще има професионална карта, с която ще се легитимира пред клиентите. Инициативата е на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Всеки клиент, който иска да ползва услугите на посредник било то при продажба, покупка, отдаване под наем или наемане на имот, ще може да провери каква квалификация и опит има брокерът, с който си е избрал да работи. Още за инициативата разказват бившият и новият председатели на НСНИ инж. Ирена Перфанова и Добромир Ганев.

...

Линк към новината
news picture
ДОБРОМИР ГАНЕВ, НСНИ: БРАНШЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА СТРАДА ОТ ЛОШИ ПРАКТИКИ, НЕОБХОДИМ Е ЗАКОН
Публикувано на: 2018-06-07

Имотен пазар

Новият етичен кодекс на Национално сдружение Недвижими имоти се стреми да реши част от проблемите в бранша, породени от липсата на регулации. Той е базиран върху стария, но поставя интереса на клиента на първо място, а етичните правила в него се спазват повече от 15 години. Това коментира Добромир Ганев, новоизбран председател на Национално сдружение Недвижими имоти, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

...

Линк към новината
news picture
VARNA OFFICE BUILDING
Публикувано на: 2018-06-06

Описание на проекта

ПЪРВОНАЧАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА МЯСТОТО, ВЪРХУ КОЕТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ ПРОЕКТИРА

Кварталът, в който се намира сградата е наречен „Гръцката махала”.
Той е знаково място за града и е един от най-старите квартали. Там са Римските терми (една от най-големите антични постройки, открити в България), има множество римски и гръцки сгради от древността, стари църкви от Възраждането, най-старата от тях построена 1602 г. върху основите на по-ранен храм. В близост е Железопътната гара (паметник на културата), големите складови постройки от началото на двадесети век, сгради на общинската администрация и множество нови сгради, повечето от тях построени върху стари основи.

...

Линк към новината
news picture
НСНИ ИМА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ И УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕ
Публикувано на: 2018-05-30

Добромир Ганев е човекът, който зае мястото като председател на НСНИ, след като постът му беше предаден от Ирена Перфанова, която го заемаше за период от два мандата – максималното време, според Устава на Сдружението. Промените в ръководството на организацията станаха факт след събрание на членовете й, което се проведе на 18.05.2018г. в София. Сред 14 кандидатури за нов Управителен съвет са били избрани 9 нови члена, а от тях – нов председател.

...

Линк към новината
news picture
РЕПОРТАЖ ОТ СЕМИНАРА НА РАДОСЛАВ БЛАГОЕВ В ГР. ВАРНА
Публикувано на: 2018-05-23

На 26 април Регионалната структура на НСНИ в гр. Варна организира бизнес семинар на Радослав Благоев - „УБЕЖДАВАЩА КОМУНИКАЦИЯ И ЕФЕКТИВНИ ПРОДАЖБИ" с насоченост към бизнеса с недвижими имоти. 

Радослав е партньор на НСНИ от първия Професионален празник на брокерите и агентите на недвижими имоти през 2014 г. и събитието във Варна е петият подред семинар на експерта за членовете на НСНИ и колегите от бранша.

...

Линк към новината
news picture
ПРОДАЖБАТА Е 60% СЛУШАНЕ! КАК ДА ВОДИМ УСПЕШНА КОМУНИКАЦИЯ С КЛИЕНТИТЕ
Публикувано на: 2018-05-09

Национално сдружение Недвижими имоти /НСНИ/ организира серия от семинари в различни български градове на тема „Убеждаваща комуникация и ефективни продажби“. Събитието във Варна събра много брокери и управители на агенции за недвижими имоти, които бяха предизвикани да излязат от зоната си на комфорт чрез различни ролеви игри, показателни за успешната комуникация видео материали и лекции на Радослав Благоев.

Линк към новината
news picture
РЪСТ ПРИ ЖИЛИЩНОТО КРЕДИТИРАНЕ
Публикувано на: 2018-05-02

През последните години сме свидетели на плавен, но стабилен ръст на цените на жилища. За последните 12 месеца обаче се наблюдава съществено увеличение и при ипотечните заеми. През февруари то е било 8.5% на годишна база, а през март е 9.1%, сочат данните на БНБ. Обемът вече им е 9.7 млрд. лв. Напълно възможно е в началото на второто тримесечие ръстът да се окаже двуцифрен процент.

...

Линк към новината
news picture
СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ СЕ УВЕЛИЧИХА
Публикувано на: 2018-04-26

С 11.5% се е увеличил броят на сделките с недвижими имоти през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписвания (АВ). От там припомнят, че в периода януари-март 2017 г. беше достигнато най-ниското ниво при този вид покупко-продажби от началото на 2012 г.

...

Линк към новината
news picture
ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ - ТЕМА НА "МАЛКИ ИСТОРИИ"
Публикувано на: 2018-04-18

Кои са най-разпространените схеми в имотните измами?

Гарант ли е нотариусът срещу имотна измама?

Защитава ли ни законодателството срещу имотни измами?

Можем ли да предотвратим имотна измама?

Как да се предпазим?

Тези и други въпроси коментират Яничка Методиева - адвокат, Пиринка Петрова - нотариус, г.л. инсп. Милчо Милчов, началник сектор "Бюджетни организации и организации с нестопанска цел" ОИП-СДВР и Ирена Перфанова - председател на УС на НСНИ

...

Линк към новината
news picture
ИМОТНИТЕ ДАНЪЦИ МОЖЕ ДА СЕ ВДИГНАТ ДОГОДИНА
Публикувано на: 2018-04-12

Управляващата коалиция обеща да няма вдигане на данъците по време на четиригодишния мандат, но от догодина със сигурност един налог ще бъде по-висок. Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в много населени места - не заради вдигане на ставките, а заради промяна в изчисляването на базата, върху която те се начисляват. Сдружението на общините вече е започнало обсъждания с финансовото министерство за актуализиране на методиката, по която се определя данъчната оценка на имотите.

...

Линк към новината
news picture
НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ВЪВ ВАРНА: ЗАЩО Е ИЗГОДНО ДА ИНВЕСТИРАМЕ
Публикувано на: 2018-04-05

Недвижими имоти във Варна: защо е изгодно да инвестираме

Линк към новината
news picture
5% СКОК НА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ЗА ГОДИНА ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2018-03-14

Средно за година скокът е с около 5%, показват данните на Националния статистически институт. Градът е сред петте в страната, в които се наблюдава ръст на реализираните сделки. Купувачите на имоти са предимно българи или сънародници, които живеят в чужбина и са решили да се приберат в родината си. Чужденците, предимно руснаци и англичани, също проявяват интерес към покупката на апартамент във Варна.

...

Линк към новината
news picture
УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА АТРАКТИВНИТЕ ИМОТИ НА ПАЗАРА
Публикувано на: 2018-03-08

На пазара на недвижими имоти излизат все повече предложения, които се доближават до изискванията на купувачите. През тази година се наблюдава и ръст на собствениците, които са придобили имоти с инвестиционна цел и решават, че именно 2018-а е оптималната за продажба на недвижимостта с печалба. Въпреки това акцентът при купувачите е придобиване на жилище за собствени нужди. Какво трябва да имате предвид, когато си избирате бъдещия дом именно през 2018 г.? Отговор на този въпрос даде председателят на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) инж. Ирена Перфанова.

Инж. Перфанова, кои са спецификите при покупка на имоти (в частност на жилища) през 2018 г.?

...

Линк към новината
news picture
ДВУСТАЙНИТЕ И ТРИСТАЙНИ ЖИЛИЩА НОВО СТРОИТЕЛСТВО НАЙ-ТЪРСЕНИ ВЪВ ВАРНА
Публикувано на: 2018-02-27

Във всички райони на Варна има търсене на жилищни имоти, като най-голям интерес предизвикват двустайните и тристайни апартаменти. Малките жилища също се тъсят с цел инвестиция и даване под наем. Предпочитат се имоти ново строителство. Това обясни Добромир Ганев – зам.-председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти.

...

Линк към новината
news picture
ИМОТНИТЕ СКИЦИ СЕ ИЗДАВАТ БЕЗСРОЧНО
Публикувано на: 2018-02-21

Издадените от Агенцията по геодезия, картография и кадастър скици на имоти, независимо от датата на издаването им, са валидни до настъпване на промени в данните за имота, за който се издават, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Това става благодарение на приетите изменения в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, съгласно която правното основание за предоставяне на услугата презаверка на скица или схема отпадна. Облекчението е част от мерките, предприети от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и неговите структури в посока намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса и подобряване на условията за инвестиции в страната.
...

Линк към новината
news picture
ИМОТИТЕ ПО МОРЕТО: РУСНАЦИТЕ СИ ТРЪГВАТ, ИДВАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ
Публикувано на: 2018-02-13

Французи, германци, белгийци и други жители на Западна Европа напират да купуват имоти на българското Черноморие. В същото време брокерите регистрират спад на руснаците, които инвестират във ваканционни имоти по Черноморието.

Причината за интереса на западняците е обявеното намерение от правителството страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, смятат брокери. Те си обясняват отлива на руснаци пък най-вече с продължаващите икономически санкции срещу Русия.

...

Линк към новината
news picture
КАК ДА ИЗБЕРЕМ АГЕНЦИЯ ЗА ИМОТИ, НА КОЯТО ДА СЕ ДОВЕРИМ
Публикувано на: 2018-01-29

Покупката на недвижим имот е важна крачка, преди която всеки трябва да си набави максимум информация за това какво може и не може да се случи в процеса на търсене, избиране и сключване на сделка. Първата и най-важна стъпка е да се избере компетентен консултант - намирането на добра агенция за имоти също е толкова отговорно, колкото намирането на добър зъболекар или фризьор...

Линк към новината
news picture
И. ПЕРФАНОВА: ПАЗАРЪТ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ЩЕ СЛЕДВА ПОСОКАТА НА 2017 Г.
Публикувано на: 2018-01-08

Пазарът на недвижими имоти ще продължава да се развива в посоката, в която се е развивал и през 2017-а година, още повече, че се появяват нови причини за това пазарът на недвижими имоти да е динамичен. Това обясни в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение Недвижими имоти:
 ...

Линк към новината
news picture
10 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА КАТЕДРА „НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ" НА УНСС
Публикувано на: 2017-11-24

В голямата конферентна зала на УНСС се проведе юбилейна научно-практическа конференция, посветена на 10-годишнината от създаването на катедра „Недвижима собственост” и на специалността „Мениджмънт на недвижимата собственост”. Конференцията се проведе под патронажа на ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.

На форума присъстваха проф. д-р Йорданка Йовкова, ръководител на катедра „Недвижима собственост” и директор на Научноизследователския център за недвижима собственост и градско планиране, доц. д-р Георги Забунов, научен секретар на катедрата, гл. ас. д-р Драгомир Стефанов от катедра „Недвижима собственост“, модератор на форума,, проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет "Икономика на инфраструктурата" и ръководител на катедра  "Национална и регионална сигурност", Иван Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет и председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА), инж. Ирена  Перфанова, председател на Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ) и член на УС на FIABCI-България, възпитаници на катедрата, преподаватели, собственици и мениджъри на водещи компании от сектора на управлението и търговията с недвижими имоти.

...

Линк към новината
news picture
ИМА НОВА ТЕНДЕНЦИЯ ПРИ БИЗНЕС СЕГМЕНТА НА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
Публикувано на: 2017-11-17

„Недвижимите имоти са нискорискови активи, които носят добра доходност. Поради това все повече капитали се насочват към сектора, като се инвестира във всякакви имоти по целия свят. Българският пазар е интересен за чуждите инвеститори, но и рисков. За да стане той по-привлекателен, страната трябва да има общи кампании за реклама на продукта със съседни държави.

...

Линк към новината
news picture
ПАРАДОКС - РАСТЯЩИ ЦЕНИ И ПРАЗНИ ЖИЛИЩА
Публикувано на: 2017-11-10

Българският жилищен пазар е изправен пред парадоксална ситуация – продажбите и цените разсат стабилно, но в същото време има прекалено много празни жилища. Това сочи доклад на Световната банка, подкрепен с данни, който бе представен миналата седмица.

Според данните от доклада в България има 3 милиона домакинства и 3,9 мил. жилища. На пръв поглед може да се говори за напълно задоволено общество, но всъщност е точно обратното.

...

Линк към новината
news picture
КАКВИ ПРОМЕНИ СЕ ОЧАКВАТ НА ПАЗАРА НА ИМОТИ?
Публикувано на: 2017-11-03

Най-големият проблем на България, говорейки за пазара на недвижими имоти, е, че не можем да привлечем институционални капитали. Това заяви финансовият анализатор Маню Моравенов от Висшия институт по финанси и застраховане по време на дискусия, организирана от Национално сдружение Недвижими имоти.

Като водещи тенденции на пазара бяха очертани нарастващият инвеститорски интерес към Континентална Европа, очакването лихвите да се покачат през 2019 и нарастващото предлагане на ново строителство.

...

Линк към новината
news picture
ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК СЪБИРА БРОКЕРИТЕ НА ИМОТИ НА ДИСКУСИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ПАЗАРА!
Публикувано на: 2017-10-27

Четвъртият професионален празник на брокерите и агентите на недвижими имоти „Inspire to Higher“събира на едно място в София на 27 октомври експертите в сектора.

Тази година събитието ще се проведе под мотото "Брокерът на бъдещето от голямата игра до малкия инвеститор".

...

Линк към новината
news picture
БУМ НА СДЕЛКИТЕ С НЕЖИЛИЩНИ ИМОТИ, ПОЛЗВАНИ ЗА ЖИВЕЕНЕ, ПО ЧЕРНОМОРИЕТО
Публикувано на: 2017-10-13

Нежилищните имоти, „подходящи за живеене“, стават все по-търсени в черноморските региони в България, показва анализ на сайта Imoti.net на базата на данни от брокери.

Гаражи, складове, тавански помещения, сутерени, партерни помещения, стари фабрики, училища и други подобни се купуват усилено с цел живеене. Тази тенденция се наблюдава най-вече по Северното Черноморие, стана ясно по време на дискусия на Imoti.net във Варна.

Защо клиентите предпочитат такъв тип имоти?

...

Линк към новината
news picture
ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ЛИ ДА ПОСКЪПВАТ ИМОТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
Публикувано на: 2017-10-02

Имотите в България са поскъпнали с 1.8% през второто тримесечие на 2017 г. и 4.2 на сто за полугодието до 30 юни, стана ясно преди дни от анализ на Knight Frank, разглеждащ 55 пазара по света.

Ръстът за последните 12 месеца пък е от 8.8 на сто, което нарежда страната ни на 16-а позиция в класацията.

През последните 3 месеца обаче в редица държави се забелязва охлаждане на пазара, като имотите забавят своя темп на поскъпване или дори отчитат спад. Понижения на цените през второто тримесечие се отчитат в Полша (-9.3%), Литва (-3.7%), Люксембург и Великобритания (-0.6 и -0.1 на сто), а също и в Бразилия, Мароко, Гърция и Сингапур.

Същевременно в Естония, която заема 7-а позиция по ръст на имотите за последните 12 месеца, се отчита запазване на ценовите нива в сектора от началото на 2017 г.

Имотите в Русия през последното тримесечие са добавили едва 0.3 на сто, а в съседна Румъния – 0.6 на сто.

...

Линк към новината
КОМЕНТАРИ
menu
BG
EN
RU
search